Dit is het verhaal van Hans Stutvoet, een van onze ontzettend gulle donateurs. Met zijn donatie kan de Roparun veel mooie dingen doen. Zijn verhaal is al net zo mooi.

“Vijftig jaar worden is niet vanzelfsprekend”, zeg ik op mijn 50-ste verjaardag. Zo’n uitspraak had ik 25 jaar geleden meer iets voor een ouwe tante gevonden.
Op de uitnodiging voor mijn Big Five ‘O’ party stond als cadeautip een envelopje met daaronder “bestemming: Roparun”. Geld vragen voor mezelf had ik 25 jaar geleden ook een heel goed doel gevonden.

Mijn 50-ste verjaardag vier ik in de kantine van atletiekvereniging Energie. “Ooit ga ik zelf de marathon lopen”, had ik 25 jaar geleden gezegd. Ik stond toen op een zaterdagmiddag in april bij het 35 km punt aan de Spinozaweg marathonlopers aan te moedigen. Nu ben ik al bijna 11 jaar lid van Energie en heb ik al bijna 20 marathons en 6 Roparuns gelopen. Een paar maanden geleden liep ik zelfs eindelijk de marathon onder de 4 uur!

Tijdens mijn 50-ste verjaardag beloof ik de inhoud van de envelopjes te verdubbelen. Later blijkt dat mijn gasten erg gul waren, want de inhoud is totaal 750 euro! Inmiddels heb ik 750 euro overgemaakt aan Stichting Roparun op naam van team 160 en ook op naam van team 315. Beide teams zijn ontstaan vanuit Energie. Mijn eigen team 61, de Dylangrouprunners, neemt dit jaar helaas geen deel aan de Roparun.

Waarom Stichting Roparun? Allereerst omdat de Roparun een geweldige, maar zware non-stop estafetteloop van Parijs (of Hamburg) naar Rotterdam organiseert. Dit maakt van hardlopen een teamsport. Maar ook en vooral omdat deze stichting geld inzamelt om het leven van kankerpatiënten die minder geluk hebben gehad dan ik zo aangenaam mogelijk te maken.

969474_545413658854857_510424051_nAls ik tijdens zonsopgang in alle stilte over de Noord-Franse heuvels loop, geniet ik het meest van de Roparun. Maar ergens in Vlaanderen verandert de Roparun voor mijn gevoel in een soort protestloop tegen kanker. Het wordt drukker, teams komen dichter bij elkaar en steeds meer publiek langs de kant. In de dorpen en steden gaat de Roparun leven. “Diep chapeau”, zegt een Brabander om zeven uur ’s-ochtends met tranen in zijn ogen. Veel mensen in het publiek en in de teams blijken op wat voor manier dan ook een nare ervaring met deze vreselijke ziekte te hebben.

Het hoogtepunt is voor mij het passeren van de Daniël den Hoed kliniek. Ik kijk dan naar het gebouw met die groene zonneschermen, waar ik 20 jaar geleden maanden lang gelegen heb. En nu loop ik marathons en Roparuns. Voor mij ligt de finish van de Roparun bij de Daniël den Hoed kliniek. En niet op de Coolsingel.

 

Team 315 is erg ontroerd door dit mooie gebaar en is Hans dan ook heel erg dankbaar. Toon zei hier het volgende over:

Op 2 januari 2016 was ik uitgenodigd op de 50ste verjaardag van Hans Stutvoet net als andere teamleden van Roparun “Team 315”.

Het verzoek van Hans Stutvoet was om als cadeau een envelop te krijgen en deze te deponeren in de daarvoor bestemde bus.Ergens in de avond vroeg Hans de aandacht van de aanwezige en vertelde dat hij blij was dat zoveel familie, vrienden en kennissen de moeite hadden genomen om het feest met hem te delen. Hij vond het heel belangrijk om uit te leggen waarvoor hij aan een ieder het verzoek van de envelop had gedaan en dat was het volgende.
“ Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik hier sta en met jullie dit kan vieren in mij omgeving zijn er vele die dit geluk niet kennen. Daarvoor wil ik de inhoud van de enveloppen schenken aan de Stichting Roparun en dit via team 160 “Energieteam Barendrecht” doen. Daarnaast verdubbel ik uit eigen zak het bedrag wat ik heb ontvangen en wil ik een ander team waarvan vele teamleden verbonden zijn aan de atletiek vereniging Energie dit schenken, “Team 315” ook uit Barendrecht.”

Op dat moment kregen de andere teamleden van mij net als ik kippenvel van deze mooie verrassing.
Enkele dagen hierna maakte Hans bekend dat hij totaal €750,– had gekregen en dat bedrag ging overmaken naar de teams die door hem waren aangegeven.

Hans namens heel Team 315 wil ik je bedanken voor je bijdrage die je aan ons team hebt gedaan.